tirsdag 28. september 2010

Et katteliv ...

*sukk*

"Nei, ikke ligg i senga til eldstemann! Nei, ikke ligg i senga til minstemann! Nei, ikke ligg i lekegrinda! Nei, ikke ligg i vogna! Nei, ikke ligg i klesskapet! Og ikke oppi skittentøyskurven!"

...

Her, da? I bokhylla, bak tørkestativet, oppå printerpapiret. Okay? *sukk*

mandag 27. september 2010

En helt vanlig mandag ...

Banan- og sjokolademuffins med glasur av smeltet sjokolade.

Med muffins i fryseren blir en helt vanlig mandag litt bedre.


NOM   

M:)

torsdag 23. september 2010

En trassiker

NEINEINEINEINEINEINEINEINEINEINEINEINEI

Man har jo hørt historiene. Sett TV-programmene. Om unger som kaster seg ned på bakken, hyler og skriker, nekter å gjøre som de får beskjed om, slår og sparker, torturerer sine foreldre ved å lage voldsomme scener i butikken og på kafè. Vi har lyttet og sett med skrekkblandet fryd, glade for at det ikke er oss. Nå er det det. Oss, altså. Vi har nådd den fryktede trassalderen.

I går gikk vi til barnehagen som vi pleier. Bittelille T i vogna, og lille A (2) på storebrorbrettet, mamma bak og dytter. Plutselig smeller det fra A:
 
"NE-EI! IKKE TA PÅ MEG!"

Kjære alle dere som snudde dere og sendte stygge blikk. Jeg rusket ham faktisk bare litt i håret. "Ikke ta på meg" er hans nye yndlingsfrase, sammen med "Ne-ei, ikke sove natta!", "Ne-ei, ikke barnehagen!", "Ne-ei, ikke hjem!" og "Ne-ei, ikke pusse tenner!" I store, feite versaler og langt flere utropstegn enn jeg spanderte her. Og gjerne mens jeg befinner meg i et helt annet rom i leiligheten.

Vi kom oss i barnehagen. Uten mer irriterende kosing og rusking fra duste-mamma. Det var verre på vei hjem. Da var nemlig søskenbrettet på vogna kommet i unåde. Lille A skulle bæres hele veien hjem. Det lot seg ikke gjøre, med mindre jeg parkerte lille T og vogna på fortauet og forlot dem der. Det hadde jeg ikke lyst til. Dermed var også jeg i unåde, og A parkerte seg selv på fortauet. Med sirenen på.

Du kan si jeg burde tatt ham under armen og bare gått. Men det var vanskelig av to grunner, den første har jeg allerede nevnt - det er vanskelig å trille vogn og bære rabiat toåring samtidig. I tillegg har toåringer den egenskapen at de kan gjøre seg til gelè hvis de vil. Og det er vanskelig å få skikkelig grep om en gelèklump. Og dessuten ville jo bæring - om det i det hele tatt var mulig - innebåret seier til toåringen. Ikke at jeg ville nektet ham det slik situasjonen var. Hadde jeg kunne bære ham, hadde jeg heller gjort det enn å stå strandet på fortauet og bli beglodd av hoderystende forbipasserende. Så der var vi.

Til slutt gikk det over. Just like that. A stilte seg på brettet og sang og trallet hele veien hjem. Lille T hadde på dette tidspunktet tatt over og lå i vogna og knirket. Men det var greit. Vi kom oss hjem og var venner og vel forlikte. Og alt var glemt.

Til det var tid for tannpuss. Men da var det pappas tur.

M:)

mandag 20. september 2010

A walk in the park ...

Min daglige rutine fører meg som regel en tur innom Frognerparken. I disse dager står rosene foran fontenen standhaftig i mot de første frostnettene, og er på sitt aller vakreste, synes jeg. Bare se:



 Sukk. Det er så vakkert at man nesten må gråte en skvett. Stikk innom. Det er verdt det.

M:)

torsdag 16. september 2010

Things that make you go ... yeah!

Noen ganger når jeg er ute og går tur, har jeg problemer med å komme meg hjem igjen. Det har ikke noe med stedsansen å gjøre, selv om den nok kunne vært bedre. Neida, det har med musikk å gjøre. Når jeg er ute og går, hører jeg nemlig på radio og trykker meg fra en låt til en annen. Noen ganger er det så som så med hva jeg finner, og det er enkelt å avslutte turen og komme seg hjem. Andre ganger, som i dag, må jeg ta en ekstra runde rundt blokka for å høre en fin låt ferdig. I dag spilte de noen av upbeat-favorittene mine:

Paperboys - Lonesome traveller:
Mhm. Ikke så ny lengre, men kul på et helt nytt nivå. Jeg liker jo Paperboys generelt og Vinni spesielt - de leverer en utrolig leken hiphop.  Jeg digger at de flørter med country-sjangeren på denne låta. I tillegg får du som alltid en bra tekst, og videoen er bare fantastisk. 

I wanna be a billionaire - Travie McCoy Ft. Bruno Mars
Denne er så søt, og teksten får meg til å le. Da jeg så videoen i dag ble jeg egentlig bare blendet av de utrolig kritthvite og rette tennene til denne Travie (litt som Cesar Millan), så jeg foretrekker låta på radio. 

Det minner meg om den gangen for tusen år siden jeg hadde kjøpt Boyzvoice-CD-en (den med Espen Eckbo, du vet) og hørte på den på discmanen min (ja, bare le, men du hadde en, du også) på vei hjem fra platesjappa (du husker dem?). En mann stoppet meg og sa han ble så glad av at jeg gikk og lo for meg selv. Mulig jeg skårte noen crazy-points på den turen ...

Cooler than me - Mike Posner:
- Denne synes jeg er så kul. Bra beat, og jeg liker både teksten, vokalen og synthen. Men jeg trodde vokalisten var mer nerdete, så ble litt skuffet da jeg så videoen. Må slutte med det der. Likevel. Kul låt.


Jammen skinner ikke sola også, til tross for regnvarsel!

M:)

mandag 13. september 2010

10-kroners marked

Tomeito, tomato - alltid i kjøleskapet. Bilde fra Store Norske Leksikon.
ICA har 10-kroners marked fra tid til annen, og da passer vi på å handle stort av de tingene vi bruker mye av, som bokstomater, knekkebrød, potetmos på pose (ja, tenk), kaffe, etc. Det gjelder å bestemme hvor mye penger man skal bruke på forhånd, ellers tar det lett overhånd. "Glassnudler? Hva er det? Det er på tilbud - vi kjøper ti pakker!" NEI. Vært der, gjort det, kasta masse mat. Man bruker ikke plutselig noe bare fordi det var på salg. Det blir liggende i skapet uten at man vet hva man skal gjøre med det. Til slutt kaster man det, eller man leter frem en oppskrift full av ingredienser man ellers aldri har i hus, også må man ut med masse penger for å kjøpe inn alt - også blir restene liggende i skapet til de kastes. Don't do it.

Vi har et slags system på handlingen. Det ryker hver uke, men vi forsøker, i hvert fall. Vi har skrevet en standard handleliste over alle de tingene vi til enhver tid må ha i hus, som brød, melk, kaffe, egg, mel, pasta, bokstomater, tannkrem, dopapir, etc. Dette utgjør frokostting og ingredienser til en 5-6 middagsretter som er gjengangere her i huset, pluss husholdningsartikler. Når en av oss skal på butikken, tar vi med handlelista. Vi krysser av de tingene vi har, og handler inn det vi er tomme for. Sånn vet vi alltid hva vi har i hus, og unngår å kjøpe altfor mye tullball på impuls. Sjennialt, om jeg må si det selv.

M:)

torsdag 9. september 2010

Tøybleier!

Litt søtere enn engangsbleiene? Denne får du bla hos Bleieboden.

 Å, jeg har hatt noen heftige romanser med tøybleier ... Dessverre har de endt med tårer og tenners gnissel og jeg har måttet kapitulere og overlate de sarte babystumper til Pampers' klamme omsorg.

Men la meg likevel få prise tøybleiene: De er miljøvennlige! De er økonomiske! De er visstnok hudvennlige! De finnes i mange forskjellige typer og fasonger! De kommer i allslags festlige farger og mønstre! De skaper egne samfunn av tøybleieelskende mammaer! De kan kjøpes brukt, og blir bedre jo mer brukt de er! Barn som bruker tøybleier slutter tidligere med bleier enn andre barn!

Som du ser: Det finnes egentlig ingen grunn til ikke å bruke tøybleier. Bortsett fra hvis man ikke får det til, da, som i mitt tilfelle. For her har selv de aller bitteminste tøybleiene vært altfor store i låra til mine helt gjennomsnittlige babyer, og det har vært stygge scener ved stellebordet. Stygge, stygge scener man ikke gjenforteller ved middagsbordet. Og det skal ikke så veldig mange slike til før man (jeg) dømmer hele prosjektet nord og ned. Og jeg har prøvd, altså: Brettebleier, knytebleier, alt-i-ett-bleier, lommebleier, formsydde bleier med sperrelag, you name it. Det virker ikke for meg!

Men. Jeg håper du prøver. For det må være utrolig praktisk (og morsomt!) når man får det til. I noen kommuner får man til og med en startpakke med tøybleier gratis. Sjekk om du kan få her.

Andre steder du kan få kjøpt tøybleier, og nettsteder jeg har erfaring med er ryddige og seriøse, er:

Bleieboden
Nøstebarn
Cottonchild

Lykke til!

M:)

onsdag 8. september 2010

Bare barnemat

Gulrot og brokkoli. Små munnfuller for små mennesker.
Jeg er ingen lage mat fra scratch-flinkis, og tyr til både hel- og halvfabrikata både titt og ofte - også til ungene. Men når det gjelder grønnsaks- og fruktmos til babyer, så lager jeg helst selv. Det koster jo skjorta å kjøpe sånt i butikken, og man lager det raskt og enkelt selv.

Kok frukten eller grønnsaken mør i litt vann (eller damp dem!), og mos godt med gaffel eller stavmikser. Hell evt av overflødig vann først. Frys mosen i isterningbrett - da har du små porsjoner du kjapt kan tine opp. Når mosterningene er ferdig fryst, kan du legge dem over i en plastboks og bruke brettet til å lage flere terninger.

Da A var liten, hadde jeg fryseren full av terninger med eplemos, eple/bananmos og sviskemos. Grønnsaksmos var jeg dårligere på å lage i store porsjoner, men jeg har ambisjoner om å bli flinkere denne gangen.

M:)

tirsdag 7. september 2010

Gratis babyting!


Søt og uskyldig, men koster sine foreldre en drøy mill. Da kan det være greit å benytte seg av gratistilbudene.

Typisk nok har jeg vært elendig til å benytte meg av alle freebies ved denne graviditeten, men da jeg gikk med A kastet jeg meg over alle tilbud jeg fant - og det er faktisk mye fint man kan få tak i! Små prøver på sinksalve, babyolje og slikt er fremdeles i bruk.

Gjerrigknarken har samlet en lang liste over gratis ting man kan få til barna. Jeg har ikke benyttet meg av alle tilbudene her, men kan i hvert fall gå god for disse:

Babybox fra Apotek 1 - innholdsrik pakke med blant annet bleier, ammeinnlegg, babybok og mange prøver på kremer og salver.

Liberopakken - Du må melde deg inn i Liberoklubben for å få pakkene. Det innebærer at du får nyhetsbrev på mail innimellom. Det er to pakker - Startpakken til nyfødt, og Up & Go-pakken til litt eldre babyer.

Rimi barnepakke - Består også av to pakker: 0-6 mnd og 6-12 mnd.

Weleda Baby - Små prøver på Weledas babyprodukter.

Goboken - fin, gratis velkomstpakke. Bare husk å avvikle medlemsskapet om du ikke vil ha nye pakker i posten stadig vekk. Disse er nemlig ikke gratis ...

M:)

mandag 6. september 2010

Fall, beautiful Fall!

Hadde man vært dikter kunne man sikkert sagt noe vakkert og poetisk om dette.

Nå er det riktignok litt for tidlig til at de intense høstfargene har kommet for fullt, men det var likevel praktfullt på fjellet i helgen. Vi var heldige med været også, solen skinte fra blå himmel hele helgen og det var varmt selv om luften var skarp og frisk og fikk bihulene til å dirre av uforløst forkjølelse. 

Svigerfar fortalte meg at de svarte kuene har best kjøtt, mens de røde har best melk. Sorry, svartkua ...

M:)

søndag 5. september 2010

Stephen King revisited

Stephen King - komplett!

Høst = bøker i sofakroken. Det er allerede fastslått. Men i år kan jeg dessverre ikke raide bokhandlene med god samvittighet. - Biblioteket er en gullgruve!, sier kanskje du, og du  har selvfølgelig helt rett. Men biblioteker og jeg har bare ikke helt funnet tonen. Jeg elsker og støtter konseptet, men som med så mange andre ting får jeg det bare ikke til i praksis. Jeg klarer aldri bestemme meg for hvilken bok jeg vil låne, og når jeg har bestemt meg kan du banne på at den er utlånt. Får jeg endelig lånt den med meg hjem, så rekker jeg aldri å lese den ut innen fristen og glemmer å fornye lånet så det løper på gebyr. Du skjønner tegninga.

Så jeg raider i stedet bokhyllene her hjemme. Dem har vi heldigvis ganske mange av. Dessverre (igjen) har mannen og jeg veldig forskjellig smak når det gjelder litteratur, så hans del av bøkene hopper jeg ganske raskt over. Men mine deilige bøker lar seg heldigvis lese igjen - i hvert fall en god del av dem.

Og lo and behold! Da jeg gransket Stephen King-hylla (jeg har komplett samling!) oppdaget jeg at det jo er klassikere der jeg faktisk aldri har lest. It, for eksempel, og The Stand. Det er bøker jeg tar vare på for pappa, og disse har stått i diverse bokhyller så lenge at jeg har sett meg blind på dem. Men nå skal de til pers. Jeg har allerede lest meg gjennom It og Christine, og er nå i gang med The Stand.

Jeg leser Stephen Kings bøker religiøst etter hvert som de gis ut, og de siste årene har det virkelig ikke vært mye å slå rumpa i taket av fra den kanten. Helt ok bøker, de fleste av dem, men ikke slik det var i de gode, gamle dagene. Noe av magien er borte.

Derfor er det gledelig å lese disse gamle - og virkelig gode - klassikerne, og bli påmint om hvorfor King er Kongen. For de av dere som bare kjenner Stephen King som kongen av blod og gørr og grøss, anbefaler jeg å se den nydelige filmen Stand By Me. Det er nemlig dette King er virkelig god på: Relasjoner - først og fremst mellom (gutte)barn. Han skildrer barndommen helt perfekt.

Anbefales!

M:)

fredag 3. september 2010

Sofa, te, bok, pledd ... Høst!

Hm? Hva da "Mye Stephen King"?
Jeg elsker høsten. Jeg liker sommeren også, men jeg elsker høsten. Sommeren er flott, men hektisk med alt som skal gjøres på de få varme soldagene vi har her oppe i nord. Jeg blir stressa av å MÅTTE alt mulig rart. MÅ nyte solskinnsdagene. MÅ treffe familie og venner. MÅ bli brun. MÅ bade i sjøen. MÅ drikke rosévin på balkongen. MÅ spise reker på bryggekanten. MÅ ditt, MÅ datt.

Men om høsten ... ah, da roer alt seg ned. Den deilige hverdagen er tilbake, lufta blir klar og frisk, løvet blir rødt og gult og vakkert, det bugner av frukt og bær, det er bokslipp og premiere på nye tv-sesonger, det er tid for te, gryteretter og et glass eller to med tung, spansk rødvin, og snart kan man fyre litt i peisen for kosens skyld.

Også kan man glede seg til jul!

M:)

torsdag 2. september 2010

Oslo: gis bort, byttes, ønskes

For en fantastisk ressurs! Mange kjenner sikkert til denne Facebook-siden hvor alt kan byttes eller gis bort, men ingenting selges. Her har det vært mye å hente for oss, ikke minst med tanke på barna. Vi har fått tak i møbler til barnerommet, tøybleieutstyr, DVD-er, etc.

Det finnes slike sider for mange kommuner, og det anbefales virkelig å ta en kikk. Det er utrolig hva man kan finne der.

Sjekk det ut! Oslo: Gis bort, byttes, ønskes.

M:)

onsdag 1. september 2010

Ripsgelé!


Jeg er så heldig å ha venner som bor i hus og har hage med ripsbusker! Tidligere i sommer fikk jeg plukket tre store bokser fulle av røde rips, og siden jeg liker rips men ikke helt vet hva jeg skal gjøre med dem annet enn å spise dem rett fra busken, ble jeg glad da jeg kom over en oppskrift på ripsgelé her.

Geleen ble knallgod, den! Den smaker sommer og høst på en gang. Bedre blir det vel ikke?

M:)